Sprængning i haven

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Det kan lyde voldsomt, når man pludselig nævner sprængning som en metode til havearbejdet. For hvad har sprængstof at gøre med vedligeholdelse af haven?

Faktisk har sprængning i mange år spillet en stor rolle, når der er blevet fjernet bambus hos privatpersoner såvel som erhverv. Bambus kan stå flot og prægtigt, men når busken dør, er den ikke pæn at have stående. Desuden er der mange, der før eller siden bliver trætte af at se på deres bambus eller ganske enkelt ønsker at bruge det område af haven til noget nyt.

Fænomenet bambusrydning blev kendt op igennem 90’erne, hvor Søren Ryge viste den (dengang) banebrydende teknik, som kunne spare tid og kræfter for de danske haveejere. Nu kunne man nemlig tilkalde en sprængningsekspert, som kunne fjerne de besværlige buske. Men hvordan foregår sådan en bambusrydning, og hvad er fordelen ved metoden?

Sådan foregår bambusrydning

Selvom ordet sprængning måske leder tankerne over på store eksplosioner og dynamitstænger, så er det nu en meget mere stille og praktisk orienteret proces at få bortsprængt bambusbuske.

En af de store fordele er, at det er en metode, som ikke kræver brug af maskiner. Derfor bliver græsset ikke ødelagt eller bærer præg af maskiner, der har været igennem haven.

Fordi meget bambus bortsprænges i villaområder, er det ikke muligt at opbygge en større sikkerhedsafstand til nabohusene. Det betyder ikke, at det er en farlig proces, men at mandskabet må tilgå opgaven anderledes. De bruger derfor en stærk fiberdug og gummimåtter, som pakkes om bambusbusken, før den nøje tilrettelagte mængde sprængstof eksploderer og fjerner busken effektivt.

Netop fordi busken er pakket ind, bliver oprydningsarbejdet også lettere, da bambussen forbliver på samme område. Det er derfor let at læsse sin trillebør efterfølgende, når resterne skal køres væk.

Er det kun bambus, som kan bortsprænges?

Nej. Det er blot bambus, der blev vist på TV i de ældre føromtalte udsendelser, hvorfor det er dét, de fleste personer har kendskab til. Det er dog også muligt at sprænge hække og andre planter, der er blevet til en irritationskilde i haven. Fordelen er igen, at det går hurtigt, at der ikke skal maskiner ind i haven og at det er let at rydde op efterfølgende.