Sådan tjekker du, om der er PCB i din bolig

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

PCB er et giftigt materiale, der kan være skadeligt for både miljøet og helbredet. Alligevel er giften i helt op til hvert fjerde parcelhus, der er bygget mellem 1950 og 1977. Se her, hvordan du undersøger, om det er i din bolig.

Undersøg boligens alder

PCB blev anvendt i byggematerialer fra 1950-1977, hvor det blev gjort ulovligt. Hvis din bolig er opført her, er der risiko for, at du finder PCB. Det samme gør sig gældende, hvis din bolig har været renoveret i denne periode. Du kan finde oplysninger om, hvornår dit hus er blevet opført eller renoveret i byggesagsregistret hos din kommune.

 

hvis din bolig er opført efter 1977, er der ikke nogen stor risiko for, at dit hus indeholder PDB. I så fald skyldes det, at der er genanvendt byggematerialer, som indeholder PCB – eller at der er anvendt byggematerialer fra udlandet.

Konsultér en fagmand

Det er vanskeligt at identificere, hvorvidt der er PCB-holdige materialer i din bolig, hvis du ikke har det rigtige udstyr. Derfor er det en god idé at hyre en professionel virksomhed, som kan hjælpe dig med at undersøge, om der er PCB i boligen. 

Samtidig kan virksomheden være med til at planlægge indsatsen, samt hvordan forløbet efterfølgende bliver, hvis det skulle vise sig, at der er PCB i boligen. Du kan læse mere om, hvordan du får hjælp til at tjekke huset for PCB ved at følge dette link.

Tjek de væsentligste kilder til PCB

Det er vanskeligt at finde ud af, om der er PCB i din bolig, da du hverken kan se eller lugte det. I stedet skal du får en professionel til at gennemgå boligen. Vedkommende vil vurdere de enkelte dele af bygningen, hvorefter han eller hun kan lokalisere de ramte områder – hvis der er nogle, vel at mærke.